За нас

Бутик мартенички - това сме ние - оригиналът! Всички са ръчно изработени, авторски, уникални мартеници за малки и големи. Направени много творчески и с много любов. Всяка мартеничка е като произведение на изкуството, няма абсолютно еднакви - всяка има своя физиономийка и свое настроение. Нови мартеници модели 2018,  Мартеници от жива вълнаКукли Пижо и Пендамомиченца, момченца, пухчета и сладурчета,  Сувенирни мартеници - Сцени от бългаския битмартеници за ръка от кожа и мъниста... нека всеки намери нещо за себе си в нашия каталог

Тук ще намерите изящни, красиви мартеници, плод на неповторимия криейтив на техния автор - Елена Петкова :).  Разнообразни кукли с различни личица и дрешки, умело съчетание на цветове от жива вълна, пухени сладурчета за най-малките. Много оригинални мартеници сувенири със сцени от българския бит и култура, народни носии, големи пана за подарък през март и още много много шарени усмивки!


Авторски мартенички, оригиналите на които може да намерите само тук! Майсторът на мартеничките е подготвил за вас много изненади! Не се колебайте да звъните на посочените телефони! Всички мартенички са изработени много творчески. Всяка мартеница е като произведение на изкуството и за това казваме, че тук е Бутикът на мартениците!  Бутик, защото всички са индивидуални, всяка носи свой дух, свое послание и свое настроение.
Правени са с много любов, усърдие, за да носят здраве, щастие и късмет на този, който ги носи!

и намерете своята мартеница!

Нашата мисия: България все още има нужда от майстори и занаятчии на изящните изкуства! Нещата, направени с личен труд носят свой дух и свое послание. Нашите мартеници са уникални, майсторски красиви и изящни изработки, които се отличават изключително от масовото производство в Китай... 

 


 

Силата на мартениците


Късмет
Преди 3 години продавахме мартеници във Варна и тогава се запознах с две момчета, които бяха на съседна маса. Така да се каже - бяха конкуренти. Те тогава бяха още студенти и бяха временно на работа като продавачи на мартеници. Много харесаха моите мартенички и си купиха за тях и за приятелките им. На следващата година едното от тях пак ни намери след дълго търсене. Намери ни, за да ни каже силата на нашите мартеници! На изпити винаги си носел неговата мартеничка и нямал невзет изпит! Веднъж я забравил... и го скъсали. Другото момченце скоро след това се оженил за дългогодишната си приятелка и сега очаквали детенце! И сега всяка година ни намират на пазара с мартеници и ни поздравяват.

Имаме и много други клиенти, които всяка година ни търсят, защото знаят, че нашите мартеници наистина са заредени с много положителна енергия и носят здраве и късмет на всеки, който ги носи!

 

...обратно към началото

 

За разлика от повечето "мартеничари" /продавачи на мартеници/ всяка година преди да изляза на пазара аз ги нося в храма да ги осветят. Така всички мои мартенички са осветени в храм. Отец протоерейх Слави всяка година ми пожелава спорна работа и успешни продажби.

 

Приказката за Баба Марта

Баба Марта

По стар български обичай на първи март посрещаме символично пролетта и Баба Марта.

Баба Марта на първи март спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи.

Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената здраве и сила. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.

Стопанката връзва мартеничките на всички в дома и благославя: "Да има здраве по хора и добитък, да раждат овошките, да бягат змии и гущери от хората, да има сполука в добитъка..."

Според народния обичай мартениците се носят дотогава, докато не се види лястовичка или щъркел, докато не се види цъфнала овошка. Тогава всеки сваля своята мартеница и я закача на дърво или храст - на цъфнала слива, ябълка, праскова или пък на трендафил, та да са бели, червени, хубави и здрави хората.

Ето и приказката за Баба Марта:

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Те носели едно име - Сечко. Само че единият наричали Малък Сечко, а другият - Голям Сечко. От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла с благата си усмивка, блестяло слънцето, прелитали весело птичките.
Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, когато топлото слънчице огряло, птичките се обадили, та из тревица стоката си да попасе.
- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде - думал й свекърът.
Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месецът разбирал кога дъжд ще завали, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
- Кърпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът. - Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала снахата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.
Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!
Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове безмилостно забрулили напъпилата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
Младата овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците горе в планината.
Така останал обичаят да се правят мартеници от червена и бяла вълна, за да радостна Баба Марта и да носи само добрини на хората.
от www.az-deteto.com

...обратно към началото

Щъркелите – символ на пролетта и новия живот
 
Според народните поверия щъркелите носят късмет, здраве и благоденствие. Ако надя някоя къща има щъркелово гнездо, се смята, че този дом и неговите обитатели са закриляни от беди. Обитателите на жилището трябва да се чувстват късметлии.
 
В някои страни щъркелт се свързва с дълголетие. Смята се, че когато щъркел мине покрай теб, животът ти се удължава. Ето затова в някои народи се подаряват фигурки на щъркели на стари или болни хора
 
На добро е не само да имаш в дома си предмет, символизиращ щъркел, но и да го сънуваш. Яви ли ти се насън, значи те очаква здраве, берекет и щастие.
 
Други пък вярват, че щъркелът сбъдва желания. Ето защо, когато видят птицата, бързат да си намислят нещо хубаво
 
Щъркелите пазят от змии. Вярва се, че на тези дългоклюновци не могат да им се опрат дори най-опасните и най-отровните змии.

...обратно към началото


Стихчета за Баба Марта

Баба Марта - Ели Томинска
Бабо Марто, тук ела,
със голямата метла.
Облаците измети,
слънцето да заблести.
Пак да разцъфтят цветята,
да играят вън децата,
здрави, весели, засмени,
с мартеничките червени.

Вранка и мартеничките - Веса Паспалеева
Вранка се крие зад комина,
мартенички носи от коприна.
Грабнала ги е от малкото Анче,
за да ги носи на своето вранче.
- Ах, ти, Вранке, Вранчице бъбрива,
мартенички да крадеш не бива.

Подаръци от Баба Марта - Петя Йорданова

Взела две игли от Ежко,
прежда от върбите взела,
Баба Марта тази заран
мартенички е изплела.
Ето ти една за здраве,
ето ти една за сила.
Баба Марта на децата
пролет днес е подарила.


Мартенички - Атанас Душков
На зелената морава
Баба Марта днес раздава
мартенички, мартенички
за големи и мънички.
Щом дочуха новината
в миг дойдоха от гората
Зайо Байо и Мецана,
Кумчо Вълчо и Лисана.
Катеричката добричка,
веселата кукувичка,
дългоухото магаре,
всичките отбор другари.
А когато на редици
долетяха всички птици,
с хубавите си премени
те ги срещнаха засмени.
И на всички, и на всички
подариха мартенички
и запяха в хор чудесен,
пролетната чудна песен.

Баба Марта

Баба Марта - троп, троп, троп,
бърза през горицата,
мартенички цял вързоп
носи на дечицата.
- Бабо Марто, чик-чирик -
вика й врабченцето,
мартеничка ми вържи
пъстра на вратленцето.


 Баба Марта бързала
 Баба Марта бързала,
мартенички вързала:
морави, зелени,
бели и червени:
Първом на гората –
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
косер хубавец.
После на градините –
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.
А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартенички чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени.

...обратно към началото

Бабината приказка 

Сутринта рано стопанките простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци те пазели къщата, да не влезе в нея злото — болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.

Предварително жените усукват бели и червени вълнени конци — мартеници, които завързват или окачват на всеки от семейството. Мартениците трябвало да са така усукани, както момите се усукват около момците. Невестите носят мартениците отдясно, момите — отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже — изрязани до възела, за да не се развяват по седенките. 

Мартениците пазят човека отуроки и болести свалят се чак тогава, когато се види първия щъркел и след като се свалят, се закачат на разцъфнало (или зелено) дръвче. По други места я слагали под голям камък и след девет дни гледали какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки — сполука в крави, в едър добитък. Затова някъде наричат мартеницата "гадалушка". Другаде я хвърляли в реката, та по вода да им върви и всичко лошо да изтече.

В някои краища наричат седмицата, започваща от 1 март броените дни — по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Широко е разпространен и друг обичай — избиране на ден всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината — ако е слънчев, ще е успешна ако вали и времето е лошо — ще има трудности.

Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В някои области на конците вързвали златна или сребърна паричка, синьо манисто, но те по-скоро играели роля на народен амулет — да предпазват от болести хора, добитък и овощни дървета. 

Народното чувство за красота, което създава оригинално творчество, се проявява по-късно. Обикновено направени от вълна, мартениците са във вид на парички, топчета, пискюли, пулчета и "съсънки" (гроздчета). Неповторимо български са кукличките "Пижо и Пенда". 

Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. Да си припомним, че на младите булки и на малките деца са връзвали пресукан червен конец на китката. 
Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила, толкова необходима на всички в края на зимния сезон, когато жизнените сили и хранителни запаси са на изчерпване.

...обратно към началото

Бутик мартенички - това сме ние - оригиналът! Всички са ръчно изработени, авторски, уникални мартеници за малки и големи. Направени много творчески и с много любов. Всяка мартеничка е като произведение на изкуството, няма абсолютно еднакви - всяка има своя физиономийка и свое настроение. Нови мартеници модели 2018,  Мартеници от жива вълнаКукли Пижо и Пендамомиченца, момченца, пухчета и сладурчета,  Сувенирни мартеници - Сцени от бългаския битмартеници за ръка от кожа и мъниста... нека всеки намери нещо за себе си в нашия каталог